1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Overlijden Ondernemer: Hoe gaat fiscus om met de opvolging?

Het kan iedereen overkomen: een plotseling overlijden. Maar als een ondernemer en eigenaar van een bedrijf plotseling overlijdt, valt het bedrijf in beginsel in de erfenis. De erven moeten dan in beginsel ook erfbelasting betalen over de waarde van het bedrijf. Erven moeten dus wanneer ze (een aandeel in) een onderneming erven of geschonken krijgen, erf- of schenkbelasting betalen. Onder welke voorwaarden komt dit anders te liggen?

Bedrijfsopvolgingsregeling 
Maar als uw opvolger van het bedrijf bij overlijden van de ondernemer voldoet aan bepaalde voorwaarden dan kan deze gebruik maken van een fiscaal gunstige regeling. Dat is de zogenoemde BOR-regeling of de Bedrijfsopvolgingsregeling. De opvolger betaalt dan veel minder of zelfs helemaal geen belasting. De belangrijkste voorwaarde van de BOR-regeling is dat de erfgenaam de onderneming voortzet.

Voorwaarden
De BOR heeft zowel betrekking op een eenmanszaak als op een VOF, CV of maatschap en op aandelen in een BV of NV. Het moet steeds gaan om een onderneming waarin daadwerkelijk ondernemingsactiviteiten plaatsvinden. Alleen beleggen is dus niet voldoende.

Ook onroerend goed als ondernemingsactiviteit?
De vraag of het exploiteren van onroerend goed door de Belastingdienst ook als ondernemingsactiviteit wordt gezien, is op dit moment actueel. Over dit onderwerp zijn recent verschillende rechterlijke uitspraken geweest.

Advies: Laat uzelf als ondernemer hierover goed voorlichten. Zodat u zo nodig uw bedrijf zodanig kunt inrichten dat degenen die van u erven of een schenking van u ontvangen, gebruik kunnen maken van de BOR-regeling. 
 
Degene die van u erven of een schenking krijgen, moeten de onderneming/de aandelen al een bepaalde tijd in bezit hebben. En u moet dat op uw beurt ook weer doen. Bij een BV moet het in principe gaan om het erven of geschonken krijgen van minimaal 5 % van de aandelen. Dit heet een zogenoemd ‘aanmerkelijk belang’. Met name bij familiebedrijven is dit een belangrijke voorwaarde.

Wilt u meer weten over de BOR-regeling en over een situatie van het erven of geschonken krijgen van een bedrijf bij overlijden of bij leven van de ondernemer? Meld u dan aan als gebruiker van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.

Wilt u fiscaal bijblijven en optimaal profiteren van de vele fiscale regelingen? 


Meld u dan aan als gebruiker van de portal Fiscaal Optimaal Ondernemen.


Deze portal Fiscaal Optimaal Ondernemen (FOO) is hét digitale naslagwerk (incl. Fiscale Tools) voor boekhouders, accountants, adviseurs en ondernemers.
 

Wilt u ook dagelijks gebruik maken van de inhoud van deze fiscale portal?
 
Rekentools, bijvoorbeeld voor BTW-correctie op zakenauto, Afschrijvingsberekeningen, Verliesverrekening, Desinvesteringsbijtellingen
 
Checklists, bijvoorbeeld voor Deelnemingsvrijstellingen, Vermogensplanning, Erf- en Schenkbelasting en Uitstel van Belasting betalen
 
Actuele info en naslagwerken, bijvoorbeeld op het gebied van Bedrijfsoverdracht, Pensioen, het inhuren van ZZP' ers en de wet DBA (modelcontracten)


Meld u dan vandaag nog aan als gebruiker!

Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u geheel gratis de software Prognoses en Jaarcijfers (Ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants, winkelaarde EURO 79,0 excl. BTW).

Klik hier om u aan te melden
Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?
Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridisch Advies B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
fiscale maatregelen ter verbetering van uw liquiditeitspositie
ben ik wel ondernemer voor de inkomstenbelasting?
overlijden ondernemer: hoe gaat fiscus om met de opvolging?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...