1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Splitsing van een BV - Wanneer is splitsing BV aan de orde?

Juridisch - Artikelen
Het kan voorkomen dat er verschillende activiteiten zijn ondergebracht in één BV. Later kan dan blijken dat het beter is om de verschillende activiteiten in verschillende BV's onder te brengen. Dit is mogelijk via een zogenoemde splitsing. Daarbij zijn er twee smaken mogelijk: een afsplitsing of een zuivere splitsing. 
 
Afsplitsing
Bij een afsplitsing blijft de BV bestaan maar wordt een bepaalde activiteit afgesplitst en ondergebracht in een nieuw op te richten BV.

Zuivere splitsing
Bij een zuivere splitsing houdt de oorspronkelijke BV op te bestaan. Bij een zuivere splitsing worden vervolgens nieuwe BV's opgericht waarin de verschillende activiteiten worden ondergebracht. In beide gevallen is weer sprake van een voortzetting onder algemene titel. Waarbij bij voortzetting een geheel of gedeelte van het vermogen van de BV rechtstreeks overgaat van de voorganger naar de verkrijger.


Van belang is dat bij afsplitsing en bij splitsing aan alle formaliteiten is voldaan. Want pas als aan alle formaliteiten is voldaan kan het besluit tot fusie/splitsing worden genomen. En kan de akte van fusie of splitsing worden ondertekend. Dat kan nog wel eens tot problemen leiden aan het eind van het jaar en rond de feestdagen. Rond de kerstdagen bijvoorbeeld is een groot aantal personen minder goed bereikbaar.

Wordt het besluit door de algemene vergadering van een NV of BV genomen, dan moet daarvan een notarieel proces-verbaal worden opgemaakt. Er kan gebruik worden gemaakt van volmachten, maar ook daar geldt, die moeten worden getekend voordat sprake kan zijn van splitsing.

Houd dus rekening bij splitsing en afsplitsing met alle formaliteiten en stel alle benodigde personen tijdig van het voornemen tot fusie en splitsing op de hoogte.

Zoekt u een ervaren jurist voor een goed advies?

 

Op zoek naar een ervaren en betaalbare jurist om u te adviseren en begeleiden op het gebied van Ondernemingsrecht of Arbeidsrecht?
 
Bel naar mr. drs. J.B. Mulder van Groenendaal Juridisch Advies B.V. te Hilversum (T. 06 55331513) of kijk op www.groenendaal.nu
 
 
Heeft u behoefte aan praktische juridische ondersteuning
In de vorm van Juridische Informatie, Modellen, Checklists en Stappenplannen?
 

Voor risicobewust ondernemen met Juridische Modellen, Checklists, Stappenplannen en Informatie
 
Met deze portal blijft u goed op de hoogte en bent u in staat om als niet-jurist de belangrijkste juridische valkuilen te vermijden. 
 
- Inclusief Juridische Vragenservice
 
- Inclusief gratis welkomstgeschenk de software Prognoses en Jaarcijfers, ontwikkeld i.s.m. BDO Accountants (ter waarde van € 79,- excl. BTW)
 
 
Klik hier voor de inhoudsopgave van de Juridische Portal
 
Klik hier om u aan te melden als gebruiker van deze Juridische Portal

 

 

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
bankgarantie vragen? maak afspraken over gebruik van bankgarantie
algemene voorwaarden opstellen: kijk uit voor onredelijke algemene voorwaarden
garantie geven op uw producten: hoe zit het juridisch met garantie?
portal - tools voor de bv
kredietverzekering - let op polisvoorwaarden van een kredietverzekering
wat kan er zoal misgaan bij ontslag statutair bestuurder?
de aandeelhoudersovereenkomst: let op consistentie van aandeelhoudersovereenkomst
lease - wat zijn de valkuilen van lease?
aandeelhoudersovereenkomst - wat regelt u in een aandeelhoudersovereenkomst?
managementovereenkomst - wanneer is een managementovereenkomst nodig?

Orders en Opdrachten binnenhalenCommerciële Tools voor meer Omzet (Zowel Off line als Online)

Helpt u dagelijks met Verkooptools, Verkoopmodellen, Checklists en Stappenplannen op het gebied van Marketing & Sales. Lees meer > ...